Antik ve Eski Dönemlerde Takı Aksesuar ve Giyim Kültürü

Antik dönemlerde insanlar farklı aksesuarlar kullanırlardı kolye küpe ve yüzük gibi takı ürünleri onları farklı gösterir ve halktan ayrılmalarını sağlarlardı. Kullanılan işlemeli ve doğal taş takılar daha gösterişli ve albeni olarak aynı zamanda dikkat te çekerlerdi.  İmkanlar koşulunda geliştirilen bu takı ve aksesuarlar zamanın keşfedilen madenleri ve doğal taşları ile özenle işlenirdi ve dönemin sanatçıları tarafından da mükemmel bir işçilikle günümüze kadar bir meslek olarak ulaştı.

Kullanılan değerli taşların başında, az bulunduğu için zümrüt yakut gibi taşlar seçilmesinin yanı sıra akuamarine, kehribar, akik, kalsedon, aytaşı, kaplan gözü, sitrin gibi doğaltaşlar da kullanılmaya başlandı günün şartlarında kesme teknolojileri çok gelişmediği için günümüzdeki gibi parlak ve göz alıcı saydamlıkta keskin taşlar üretilemiyordu buda o taşların doğal olarak kullanılmasına ve büyüklüğüne göre de değerini arttırıyordu.

Her dönemde, antik çağ veya modern çağ fark etmeksizin, modanın belirleyicisi dönemin koşullarıdır. Geçimin ne ile sağlandığı, iklim, kültür, toplumsal sınıflar gibi dönemin belirleyicilerinin tümü modanın da belirleyicileridir. Antik çağlarda makinelerin henüz olmaması, toplumsal sınıfların yalnızca soylu ve halk olarak ayrılması, tarım ve avcılık ile yaşamlarını sürdürmeleri ve son olarak da ev yapıları ile iklimle belirli düzeyde savaşabilmeleri modayı antik şehir ve antik çağ toplumlarında yönlendiren sosyal, toplumsal ve kültürel olgulardır.



Giyim Kumaş Aksesuar için Geçmişin Modası

Pamuğun daha iyi işlenmesi ve boyalarla birleşmesi sonucunda çok zengin bir kumaş yelpazesi oluşmaya başladı, bunun dışında ipek te kendi içerisinde bir zenginlik ve şıklık gösterişiydi ve herkeste olmuyordu. Tasarlanan giyim ve kıyafet ürünleri erkekler için ayrı kadınlar için ayrı tasarımların çıkmasına neden oluyor ve kervanlar sayesinde farklı coğrafyalara ulaşabiliyordu.

Zamanın varlıklı insanları giyimlerinde farklılaşmak için kurt, geyik, tilki gibi hayvanların postlarından yapılan çok gösterişli ve lüks duran kürkleri tercih ediyorlardı. Bu giyim tarzı onları farklı kılmanın yanı sıra zengin ve güzel bir görünüme de kavuşturmaktaydı.



Toplumsal Sınıflarlarda Giyim Kuşam ve Moda Kültürü

Antik şehir yaşamında halk toplayıcılık ve avcılık ile yaşamını sağlar ve aynı şekilde soylusuna da hizmet ederdi. Soylular da halk üzerindeki üstünlüklerini göstermek adına gösterişi kullanmışlardır. Örnek olarak modanın temel taşlarından olan kıyafet özellikle de kadın kıyafetleri verilebilir. Antik çağda Mısır toplumunda halk aksesuarsız olarak yalnızca tek parça kumaş giyerken, bir kademe üst soylular kolye, küpe, bileklik, yüzük ile yaka benzeri boyalı taşlar ve metallerle bezeli takı aksesuarlar takarlardı. Daha fazla bilgi için aksesuarara.com 'da blog bölümünü takip edebilir ve hiç bir yerde olmayan makalelere ulaşabilirsiniz.

En üst kademe soylular, daha spesifik örnek olarak dönemin kudretli kraliçesi Kleopatra gibi, ise saç aksesuarları da kullanarak halktan kendilerini görünüş olarak mümkün olduğunca ayrıştırmış ve gösterişli görünüm adına bugün için abartılı sayılabilecek aksesuarlardan faydalanmışlardır. Antik şehirlerde modanın nasıl belirlendiğinin ilk maddesi olarak toplumsal sınıf sayılabilir.



 Ekonomik Koşullar ve İklim Modayı Nasıl Etkiliyordu?

Toplumsal sınıf sonrasında bir diğer önemli etken de ekonomik koşullar ve iklimdir. Ekonomik koşullar antik çağda para ile değil, sahip olunan alan veya köle ile ölçülmekteydi. Bundan da yola çıkarak köle, avcı ya da toplayıcı olmanız durumunda modayı etkileyecek veya yönlendirecek bir konum sahibi olunamıyordu. Bu toplumun oluşturduğuna kavram olarak moda yerine kültür denilebilir. Bu nedenle modanın belirlenmesi yalnızca alan ya da köle sahibi olanların tekelinde olabiliyordu.